U bevindt zich hier: Startpagina > Particulieren > Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen

Het plaatsen van een dakkapel is een goede manier om uw huis te voorzien van meer licht en meer leefruimte. Een donkere rommelzolder kan een mooie werkkamer of slaapkamer worden. Vooral als er kinderen op komst zijn, of als de tieners een eigen slaapkamer willen, kan een dakkapel uitkomst bieden.Het plaatsen van een dakkapel biedt voor de gebruiker diverse voordelen, zoals meer lichtinval en een grotere gebruiksruimte.
Dakkapellen kunnen prefab worden aangeleverd of ter plaatse worden vervaardigd. Voor traditionele dakkapellen wordt bijna altijd hout gebruikt.
Hoewel een dakkapel meestal een vrij eenvoudig bouwwerk is, eist de detaillering toch veel aandacht

Opbouw dakkapel
Ter plaatse opgebouwde dakkapellen bestaan meestal uit een houten draagconstructie en een houten kozijn. De buitenzijde wordt bekleed met een houten of kunststof bekledingsmateriaal. De zijwanden en het dak worden geïsoleerd, meestal met minerale wol. Minerale wol is namelijk onbrandbaar en samendrukbaar. Het laat zich daardoor eenvoudig tussen de stijlen en dakliggers drukken. Voordeel is ook dat de kans op openstaande naden veel kleiner is dan bij harde isolatieplaten. Overigens kunt u de dakisolatie ook boven het dakbeschot aanbrengen, maar dan hebt u harde isolatieplaten nodig. Daarop komt dan een bitumineuze of kunststof dakbedekking, daktrim en hemelwaterafvoer. U moet er wel aan denken dat er voldoende daglicht moet binnenkomen.
De eis in het Bouwbesluit is dat de daglichtopening 10% van het vloeroppervlak moet zijn, met een minimum van 0,5 m2. Bovendien kan het voorkomen dat mensen door het raam moeten kunnen vluchten. In dat geval mag het beweegbare deel niet meer dan 1,00 m boven de vloer liggen. De afmetingen van het beweegbare deel moeten minimaal 0,5 x 0,8 m (b x h) zijn.

Wel of geen Bouwvergunning?
Voordat u begint met het plaatsen van een dakkapel moet u natuurlijk weten of er een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Voor nieuwbouw heeft u altijd een vergunning nodig.
Bij een verbouwing bent u echter bouwvergunningvrij of hebt u een lichte vergunningsplicht. De gemeente toetst het plan dan aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, het monumentenvergunningsvereiste, de stedenbouwkundige voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening en de eisen van constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.

Aannemersbedrijf VDS adviseerd en realiseerd als het gaat om het plaatsen van een dakkapel ,
neem vrijbijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken24 uurs storingsdienst klik hier